Dzienne zapotrzebowanie
Zalecane codzienne spożycie błonnika pokarmowego w posiłkach waha się pomiędzy 27 gramów, a 40 gramów. Wspomaga on różne procesy zachodzące w organizmie człowieka, wspiera układ pokarmowy oraz układ krwionośny. Dzięki spożywaniu produktów, które zawierają błonnik poczujemy się nasyceni i zaspokoimy swój głód, jednocześnie nie dostarczając zbyt wysokiej liczby kalorii. Popularnym przelicznikiem indywidualnego zapotrzebowania na błonnik dla człowieka, jest pół grama tego składnika na kilogram masy ciała.
Jeśli spożywamy zbyt małe jego ilości, może powodować to przybieranie nadprogramowych kilogramów, a nawet prowadzić do groźnej otyłości. Natomiast gdy spożywamy zbyt dużo błonnika pokarmowego, możemy być pewni nieprzyjemnych i bardzo dokuczliwych przypadłości oraz efektu przeczyszczenia jelit. skoro wiemy o korzyściach jakie przynieść może błonnik gdzie się znajduje w takim razie? Produkty pełnoziarniste, ziarna otrębów, wiele warzyw, między innymi liściastych lub zielonych. Dodatkowo na półkach sklepowych można zakupić gotowe produkty zawierające wysoką zawartość tego składnika.