Najpopularniejsze barwniki dodawane do żywności
Barwniki są dodatkiem, który producenci bardzo często dodają do żywności. Robi się to po to, żeby poprawić kolor jedzenia i sprawić, że będzie ono wyglądało znacznie bardziej apetycznie. Jakie barwniki znajdziemy najczęściej i jaki wpływ na nasze zdrowie będzie miał taki dodatek do żywności?
Tarazyna
Występuje najczęściej w sztucznych miodach, musztardzie, napojach, zupach w proszku, dżemach i galaretkach. Nie jest wskazana dla astmatyków, bo może powodować reakcje alergiczne oraz pogorszenie się choroby. Oprócz tego, może się u nas pojawić bezsenność oraz problemy z koncentracją. Mówi się, że może mieć wpływ na występowanie ADHD u dzieci.
Żółcień chinolinowa
Możemy ją znaleźć w napojach gazowanych, cukierkach, lodach oraz galaretce. Może wywoływać wysypkę oraz nadpobudliwość. Podejrzewa się, że powoduje nowotwory wątroby. Oprócz tego, powinny go unikać osoby chora na astmę i uczulone na aspirynę, bo jest ona jednym z jej składników.
Oczywiście barwników jest dużo więcej, ale nawet te przykłady pokazują jak szkodliwe mogą one być dla naszego zdrowia i życia.